Green

Selasa, 16 Jun 2015

SELAMAT HARI BAPA !!!

Assalamualaikum.. Saja aku post awal entry kali ni untuk sambutan hari bapa yang akan disambut pada ahad ini. Untuk maklumat korang Hari Bapa merupakan suatu hari cuti sekular yang bermula pada awal abad ke-12 untuk kaum lelaki menyambut kebapaan, dan untuk memberi penghormatan dan peringatan terhadap para bapa. Hari Bapa disambut pada tarikh yang berlainan di seluruh dunia dan selalu menglibatkan pemberian hadiah kepada para bapa dan kegiatan kekeluargaan.




Terdapat banyak versi dalam sambutan hari bapa. Dalam satu versi, sambutan ini dikata bermula di Amerika Syarikat dengan ideanya dicetuskan oleh seorang wanita, Sonora Dodd dari daerah Spokane. Beliau mahu sesuatu dilakukan untuk mengenang bapanya, William Smart, seorang veteran perang saudara yang ditinggalkan oleh isterinya dan membesarkan enam orang anak secara bersendirian di sebuah ladang kecil. Hari bapa yang pertama disambut pada tahun 1910 dengan mengambil sempena tahun kelahiran William Smart sendiri. Sejak tahun 1972, ia disambut setiap tahun apabila bekas Presiden AS, Richard Nixon menandatangani satu undang-undang awam yang menjadikan hari tersebut dicatat di dalam kalendar.

Untuk info, di Malaysia sambutan hari bapa diraikan pada Ahad ketiga di bulan June setiap tahun. Bagi tahun 2015 ia disambut pada 21 Jun ini.

Sempena Hari Bapa ni aku rasa lagu ni adalah terbaik untuk disampaikan kepada para bapa. 
Lagu oleh Fynn Jamal bertajuk Biar.





Jumaat, 5 September 2014

Jadikan Malamku Lebih Indah, Jadikan Siangku Lebih Terang






Lirik Lagu : Mewangi
Nyanyian : Akim & The Magistrate




Selamanya
Hati ini akan selalu memujamu
Mencintaimu
Seumur hidupku hanyalah padamu


Waktu
Dengarkanlah
Selalu dekatkan ku dengannya


Indah
Ku menutup mata
Satukanlah hati


Jadikan malamku lebih indah
Jadikan siangku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya

Selamanya


Hati ini akan selalu memujamu
Mencintaimu
Seumur hidupku hanyalah padamu


Waktu
Dengarkanlah
Selalu dekatkan ku dengannya


Indah
Ku menutup mata
Satukanlah hati


Jadikan malamku lebih indah
Jadikan siangku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya


Jadikan malamku lebih indah
Jadikan siangku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya


Jadikan malamku lebih indah
Jadikan siangku lebih terang
Biarkan bungaku mewangi
Selamanya

Khamis, 4 September 2014

Bila "hai" tak reply bila bagi "salam" pun tak reply


Wahai NASKA.. Jangan sampai saya anggap awak macam ni.. Saya tak suka nak cakap mcm ni awak pun mesti tak suka kan.. Nanti awak jugak yang terasa hati.. Hurm...




"Bila 'hai' tak reply bila bagi 'salam' pun tak reply.. oh ye saya lupa awk hanya perlu saya bila awak rindu, sedih, bosan dan bila awak ada masalah.."'





  

Rabu, 3 September 2014

Bagaimana mampu wujud sunyi di riuh aku berdiri ?

Dan ku tanya dalam diam dengan mata aku biar pejam, bagaimana mampu wujud sunyi di riuh aku berdiri, satu persatu hilang ertinya berdikit dikit menyesak dada, mahu ku lari dan bersembunyi tapi mana aku harus pergi?





Fynn Jamal - Tahu



Dan kau tanya dalam diam
Dengan mata kau biar pejam
Bagaimana mampu wujud sunyi
Diriuh engkau berdiri
Satu persatu hilang ertinya
Berdikit-dikit menyesak dada
Mahu kau lari dan bersembunyi
Tapi mana kau harus pergi
Haus.. tak terpuas lautan
Lapar tak terkenyangkan
Kau tahu namun tak kau akukan
Kau selongkar bumi langit petala
Sedang jawabnya lama kau ada
Maka perlu apa kau bongkar gali
Kalau cuma diletak tepi
Sayu.. tak terjelas fikiran
Rebah tak tersambutkan
Kau tahu namun tak kau akukan
Apa kau cari yang sebetul betulnya
Lama mana begini
Bertelanjang jiwanya
Apa kau cari yang sesungguh sungguhnya
Malam siang berganti
Jawabnya tetap sama
Apa kau cari yang sebetul betulnya
Lama mana begini
Bertelanjang jiwanya
Apa kau nanti yang sesungguh sungguhnya
Malam siang berganti
Jawabnya tetap sama

Sayu.. tak terjelas fikiran
Rebah tak tersambutkan
Kau tahu kau sayu
Kau rindu sama Tuhan

Selasa, 2 September 2014

32 HARI




Harini genap 32 hari kita tak jumpa.. Patut la aku rasa rindu lain macam je.. Tapi aku tau kau tak rindu kat aku serindunya aku kat kau.. Cara kita chat pon tak gaya yang kau rindukan aku.. Aku tahu aku bukannya seorang yang istimewa untuk kau dan aku tahu aku bukannya orang yang sentiasa kau nantikan untuk kau terima panggilan dan messenger.. Aku tahu setiap kali aku call kau aku tahu kau sedar tapi kau selalu berikan alasan dan kekadang tu kau biarkan tanpa sebarang penjelasan.. Bila aku wechat @ whatssap @ pm fb kau aku tahu kau sedar akan kewujudan inbox tu tapi kau buat tak tahu.. Sampai satu tika kau bosan baru kau reply..


Aku Rindu Kau Naska


Isnin, 1 September 2014

Sejarah Jatuh Cinta

Tajuk takleh blah "Sejarah Jatuh Cinta" hahaha... dalam 1 TAHUN 23 BULAN aku x update blog ni mmg tipu la kalau aq lansung takda jatuh hati kat seseorang.. Macam-macam terjadi kat aku dalam 1 TAHUN 23 BULAN tu. Btw ini lah nama-nama manusia beserta sinopsis yang aku pernah jatuh cinta dari aku zaman sekolah lagi sampai la sekarang 2014, nama diaorang ni saja aku edit untuk privacy.. Walaupun skrg dah sampai ke angka no 6 takde sorg pun yg kiteorg declare as couple walaupun yang sorg tu aku anggap sebagai couple. Sebenarnya aku pun x tau kenapa aku susun cara terbalik giliran diaorg ni maybe sebab yang lama di bawah yang semakin baru di atas. Harap korang tak kisah lah ea kene baca dari bawah.. hehe :)



 
 

6) Naska
Orang paling lama bertahan dalam hati aku dan paling menguji perasaan aku. Dia ni ibarat bermusim. Kejap datang, kejap pergi, datang balik kemudian pergi semula.. Mula kenal awal tahun 2013 di musim hujan rasa bahagia sangat time tu selalu swap gambar. setiap minggu kite orang jumpa. Tapi dia mula berubah sejak dia dah nak habis degree.. Masa tulah aku mula diuji dengan pelbagau perasaan, Sampai harini aku still contact dengan dia tapi dah tak seseronok dulu.. Dia susah dah nak angkat call, nak reply sms, whatssap, wechat, facebook massengger. Aku tau dia perasan tapi takpa aku akan berfikir positif kalau aku fikir negatif aku jugak yang merana dia still x de apa macam orang x de perasaan.. Kisah pasal dia ni In Sya Allah aku kan cerita pana next post yang berlebel "Naska"..


5) Haaa
Satu-satunya budak kolej aku yang aku pernah jatuh cinta. Bermula dari sebuah website.. Lepas tu aku terus jatuh hati kat dia.. Padahal sebelum tu kiteorang kenal biasa-biasa je aku bukan layan sangat dia ni sebab dia mcm x layan aku sangat mybe sebab aku bukan kaki gamer mcm dia.. Pelik kan macam magik.. Malam tu aku bukak website tu terus aku suka kat dia.. Dashat.. Dari tak rapat, aq jadi slow-slow nak kenal dengan dia smpai la aku jadi kawan rapat dia sehingga ke harini.. Dia tahu aku suka dia tapi dia macam takde perasaan je.. Satu hari tu lastly dia bgtahu kat aku dia suka seseorang.. Dan aku time tu mmg dah hancus.. So aku fikir-fikir better lupakan perasaan kat dia tapi masih berkawan mcm biasa.. Dalam masa sama dia selalu share ngan aku pasal orang dia suka tu.. Mujur aku jenis open aku layan je la lagi pun pada masa sama aku aku akan makin rapat dengan dia.. Pandai x trick aku.. haha.. Tak dapat ko dapat rapat ngan ko pun jadilah terubat jugak rindu bila lepak sama-sama.. Aku jatuh hati ngan dia tak lama dalam 1 sem / 5-6 bulan aq dah dapat lupakan cinta aku kat dia.. Lega rasa.. No more cemburu.. haha..


3) Wozeif
Kisah bermula di muka buku aku pun dah tak ingat kisah dia mcm mana rasanya dlm post2 lepas aku dah citer pasal dia.. Kalau nak tau sangat korang cari lah Labels "Wozeif"..


2) Noslrac
Mula-mula aku kenal dia ni tak silap masa aku form 4. Dia ni chinese comel gak la.. hehe.. Dulu masa aq form 4 die lamar aq beria ajak pegi dinner tapi time tu aq rasa aq ni belum bersedia lagi malas nak cara hal cintan cintun ni tapi bila awal tahun 2011 dah kene kat batang hidung aq entah macam mana aq boleh jatuh cinta kat dier padahal dulu aq tolak dier mentah2 masa tu baru aq rasa cmner dia rasa.. hurm.. kisah pasal dia ni aq pernah kat pos entry sbelum ni : "Si Dia"


1) Zaums
Kenal sebab member aq couple dengan dia masa tu aku zaman sekolah lagi. Lepas aku suka kat dia then aku bgtau dia, lepas tu aku tak ingat apa jadi.. haha.. kisah lama gila dah.. Rasanya time tu dia dah nk pindah dari kuantan sebab ayah dia kene transfer.
   

Ahad, 31 Ogos 2014

Shock Fever



Tak sangka semalam ternangis smpai demam.. Shock Fever.. Telan ubat dkat 10 biji, terperap dalam selimut nk bg berpeluh punya pasal sbb nk sihat nk g KL harini.. Hopefully harini x demam semula kene jaga mkn ubat..  But im still headance..

My JukeBox

Loading...